Galgberget – en räddare i nöden

Lokalt. Jag kom inte på något ovanligt smultronställe utan valde en plats som är välbekant för de flesta halmstadbor. Mitt tips är avsett för turister och tillfälliga besökare i staden som söker en vacker naturupplevelse, inte långt ifrån centrum.

Stadslivet som många av oss lever till vardags är stressigt och fullt av intryck. För att överleva trycket utifrån har jag varit tvungen att skaffa mig olika tillflyktsorter genom åren. Det populära friluftsområdet Galgberget utgör för mig en sådan tillflykt dit jag går för att koppla av och må bra.

Det gamla utkikstornet. Djurkyrkogården. Hallandsgårdens friluftsmuseum. Landalasjön.… berget har många sevärdheter men för mig personligen är det en plats jag besöker för att vila inombords från samhällets krav. Jag kan försjunka i utsikten över staden och för ett ögonblick känns allt lugnt.

Galgberget rymmer en vidsträckt parkmiljö med växt- och djurliv som fångar årstidernas skiftningar. Såhär års är luften frisk av grön klorofyll och lövkronorna stänger ute det mesta av stadens oljud. Här kan jag vandra på lugna stigar, höra fågelkvitter och titta på ekorrar som springer mellan träden. Miljön är stillsam samtidigt som jag då och då korsar väg med andra människor: motionärer, skolbarn, hundägare och barnfamiljer. Antagligen har alla dessa människor precis som jag ett behov av att fly staden en stund och återfå energin i vardagen.

Mossa är en favorit.

Text & bild: DANIEL JOHANSSON

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *